JEDLÁ

Tibetské jedlá

Hoci tibetské jedlá nie sú vo svete až také známe, sú sýte, v ingredienciách vyvážené, nie príliš korenisté a skrývajú v sebe pompézne chute. Tibeťania kladú dôraz na striedmosť a harmóniu chuti. Uprednostňujú teplú stravu, dokonca aj ovocie konzumujú neschladené.

Keďže v takej nadmorskej výške sa urodí málo plodín, tibetsá kuchyňa sa od kuchýň svpjich susedov dosť líši.

Campa

Je najznámejším a najdôležitejším jedlom v Tibete. Melie sa z najčastejšie pestovanej obilniny, tibetského jačmeňa. Campa upražená na sucho alebo na jačom masle pripomína u nás známe trhance. Jačmeň pestuje v Tibete každý roľník. Druhou najpestovanejšou obilninou je pšenica. Ryža sa urodí len na zanedbateľnej časti územia a preto sa dováža z Číny.

Campa s tibetským čajom

Čaj s campou neslúži ani tak na uhasenie smädu ako na zmiernenie hladu. Do čaju sa pridáva toľko campy, aby vznikla hrudkovitá hmota. Campu miešame postupne ukazovákom, potom ukazovákom a prostredníkom a nakoniec použijeme tri stredné prsty. Miešanie prevádzame vždy jedným smerom, vždy v smere dráhy Slnka (doprava). Aj sochy, budovy, čhörteny (sans. stúpa) alebo kláštory sa obchádzajú v tomto smere. Keď campa dostatočne nasiakne do seba všetku tekutinu, formujeme z nej guľky, ktoré konzumujeme. Čajové guľky z campy sa volajú pag.

Thukpa, cestovinová polievka

Thukpa je veľmi sýta polievka plná cestovín, zeleniny a mäsa. Používajú sa cestoviny podobné našim špagetám. Zvykne sa konzumovať ako hlavné jedlo. Všade vám ju pripravia aj ako vegetariánsku len so zeleninou a cestovinami.

Tingmo, parená knedľa

Veľmi obľúbené jedlo, podobné našej knedli. Majú oválový tvar a môžete ju konzumovať ako prílohu ku všetkým druhom jedál. Podávajú sa teplé k zeleninovému alebo mäsovému karí.

Momo

Najobľúbenejšia a najznámejšia tibetská pochúťka podobná našim pirohom. Môžete si dať zeleninové aj mäsové, varené aj smažené. Spravidla sa k nim dáva omáčka, do ktorej sa namáčajú a tak konzumujú. Často sa pripravuje na slávnosti.

Phakleb, chlieb

V Tibete nájdete niekoľko druhov chleba. Najznámejší a veľmi jednoduchý na prípravu je phakleb korkün rozšírený v centrálnom Tibete. Pečie sa na panvici a je z bielej pšeničnej múky, vody a prášku na pečenie. Môže byť sladký či slaný, často na raňajky s tibetským čajom. Niektoré druhy chleba sa pečú výlučne na slávnosti.

Khapsi, fánky

Chutné sladké cesto vypražené v oleji. Pripravujú sa len na väčšie slávnosti ako tibetský nový rok (losar). Prakticky sú to naše tradičné slovenské fánky.

Jogurt

Vyrába sa z jačieho a baranieho mlieka, z ktorého sa vyrába aj veľmi chutná smotana. Je dôležitou súčasťou tibetského jedálnička.